thumb image
Valpreventie ouderen

Waarom?

Vallen is een groot probleem bij ouderen, met verstrekkende gevolgen zowel lichamelijk als psychosociaal. Eén op de drie mensen boven de 65 valt minstens eenmaal per jaar en het aantal valincidenten neemt toe met de leeftijd.

Doordat mensen steeds ouder worden, zal het totaal aantal valpartijen en daarmee het aantal fracturen naar verwachting steeds meer toenemen. Op de Sint Maartenskliniek in Nijmegen is een trainingsprogramma ontwikkeld: “Vallen Verleden Tijd”.

 

Voor wie?

Senioren (65+) zijn vaak minder goed in staat balans te houden waardoor ze eerder vallen, met soms vervelende gevolgen zoals een gebroken heup. De kans op valpartijen onder senioren lijkt aanzienlijk af te nemen als men een valpreventie cursus volgt. Dit is de voorlopige conclusie uit het valpreventieproject “Vallen Verleden Tijd” van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

 

De training!

In deze training wordt gericht functioneel getraind om mobiliteitsproblemen (balans, loopvaardigheid en kracht) te verbeteren.

Tijdens de training worden verschillende oefenvormen gebruikt. Zo worden er loopoefeningen gedaan, waarbij ook dubbeltaken naar voren komen, balansoefeningen en krachtoefeningen voor de onderste extremiteit (benen).